Om mentaltræning
Hvad er mentaltræning?
Mentaltræning handler om at skabe forandring via en proces med gentagne suggestioner, instruktioner og visualiseringer over en kortere eller længere periode afhængigt af målet. En mentaltræningssession kan foregå ”live” eller via lydfiler, én-til-én eller i grupper og har typisk en varighed på 15-20 minutter.
Mentaltræning er ikke et nyt fænomen og er ikke mindst kendt fra sportsverdenen som et præstationsfremmende værktøj, der hjælper elitesportsudøvere, som har nået deres ultimative fysiske træningsniveau, med at finde et ekstra ”mentalt gear”. Et gear, der kan hæve deres præstationer til et endnu højere niveau via visualiseringer af den perfekte proces mod det perfekte mål. Her arbejder man ud fra den omstændighed, at har hjernen først én gang skabt erfaringer med, at det, du ønsker at opnå, er muligt – at du faktisk allerede har oplevet at nå dine mål – og så accepterer hjernen i stigende grad med træningen en ny virkelighed, hvor nye ting kan lade sig gøre. Du kan måske ligefrem identificere den konkrete vej til dine mål. Det giver overskud og retning, der i sidste ende skaber den optimale ramme for handling.
Mentaltræningens præstationsfremmende værktøjer anvendes også inden for erhvervlivet og militæret. Visse former for guidede meditationer og mindfulness har en tæt tilknytning til mentaltræning i arbejdet med selvudvikling.
I alle tilfælde handler det om at skabe mentale erfaringer med det, vi ønsker at opnå.
For at forstå udgangspunktet for mentaltræning, så skal vi allerførst kaste et ultrakort blik på hjernen som forudsætning for alle tanker og al adfærd.
En kort introduktion til din hjerne
Gennemsnitligt består hjernen af ca. 100 milliarder nerveceller også kaldet neuroner, som konstant er på arbejde for at gøre alt fra at styre din fysiske koordinering, modtage og tolke alle input fra dine sanser til at skabe og organisere tanker, følelser og erindringer og en uendelig række af andre ting – alt, hvad der tilsammen udgør dig som krop og sind, opstår og skabes i hjernen.
Neuroner organiseres og omorganiseres kontinuerligt i netværk, der sammenholder oplevelser, erfaringer og viden og bliver afgørende for tankemønstre og adfærd. For hver eneste gang en tanke opstår eller en erfaring opleves, mødes neuroner i elektrokemiske forbindelser, neuronspor, der for hver gentagelse bliver dybere og dybere (billedligt talt). Jo dybere et neuronspor, jo lettere er det at vende tilbage til præcis samme tanke eller adfærd igen. Men lige så praktisk som denne biologiske foranstaltning kan være med det formål at blive klogere på, hvordan vi imødekommer vores behov på den bedste og mest effektive, lige så begrænsende kan det være, når neuronspor baseret på dårlige erfaringer og afledte negative tanker holder os fast i destruktive tanke- og adfærdsmønstre. De bliver velkendte og knytter sig dermed til en følelse af naturlighed og tryghed.
I mentaltræning arbejder vi med at skabe nye og konstruktive neuronspor bygget på de mål, du har sat dig, hvad enten der er tale om proces-, destinations- eller livsmål. Det gør vi via visualiseringer i ønsket tilstand, hvor vi skaber erfaringer med alt fra følelser til konkrete handlinger, der er forbundet til det, du ønsker at opnå, men som du endnu ikke har oplevet. Herved bliver det lettere for dig at tænke og handle på lige de ting, der er forudsætningerne for, at du når frem.
For bedst muligt at undgå, at begrænsende overbevisninger fra tidligere erfaringer stiller sig i vejen for dannelsen af de nye neuronspor, så foregår mentaltræningen i det, vi kalder den alternative bevidsthedstilstand. Den alternative bevidsthedstilstand refererer til en hjernebølgefrekvens, der ligger mellem alfa og theta. Alfa er det første frekvensniveau lige under beta1-frekvensen, hvor vi befinder os det meste af tiden, når vi er i vågen tilstand. Befinder vi os i en alfa-tilstand, er vi så småt på vej ind i en mindre bevidst, mindre vågen tilstand på vej mod søvnen. Theta er niveauet under alfa og er altså endnu et skridt nærmere søvnen. I denne tilstand vil din bevidsthed stadig være tændt, om end de fleste filtre for vanetænkning og kritisk tænkning er slukket. Dette giver en mental åbenhed og modtagelighed, der er optimal for etableringen af nye neuronspor. Nye overbevisninger, der gør dig bedre i stand til at nå dine mål.
Garanteret effekt
En stor fordel ved mentaltræning er, at det reelt set er ligegyldigt, om du tror på det eller ej, keder dig eller ligefrem falder i søvn under træningen, omend det kan forlænge processen. Din hjerne bygger nemlig dit syn på verden, dine tanker og din adfærd på erfaringer. Det kan være dine egne eller andres eller endda være fri fantasi, men uanset hvad, så vil en erfaring – virkelig eller ej – hvis den bliver gentaget tilstrækkeligt mange gange, blive til en overbevisning eller en viden, som du vil navigere og agere ud fra. Derfor vil mentaltræning også have en garanteret effekt, hvis altså du opretholder træningen.
For nogle er enkelte ugers daglig træning nok til at skabe den forandring, de er ude efter. For andre vil det tage måneder eller endnu længere afhængig af målet og frekvensen for træningen, men den eneste måde helt at undgå en effekt er, hvis du ikke træner.
Mental træning er yderst effektfuldt og et oplagt redskab at integrere med den traditionelle coaching.